Pagina's

donderdag 7 maart 2013

Tandheelkunde in Nepal

Inmiddels zijn we alweer twee dagen in Sauraha, een klein dorpje in het Chitwan gebied. De rit vanaf Kathmandu was één zoals we die nog nooit eerder hadden meegemaakt. We reden langs een klif, met hoge snelheden over te smalle weggetjes. Maar het prachtige uitzicht maakte alles goed.  Indrukwekkende stukken natuur, absoluut de moeite waard om nog een keer terug te keren naar dit land om rond te reizen. Af en toe een korte stop om een kop koffie te drinken in een idyllisch cafeetje in de bergen.

We zijn inmiddels helemaal gewend aan Nepal. Zo kijken we niet meer op van de geregelde gebreken aan elektriciteit en de beschilderde olifanten die door het ‘centrum’ van het dorp lopen.   
Eergisteren zijn we begonnen met de tandheelkunde behandelingen. De behandelingen worden uitgevoerd in een kliniek. Deze kliniek is een aantal jaar geleden opgebouwd met behulp van een aantal stichtingen, waaronder ‘Stichting tandheelkunde voor Nepal’.  Het idee is om met name bij de aller jongste te beginnen. Het doel is om de komende dagen alle leerlingen van 8 scholen in de buurt van de kliniek te behandelen. Deze jonge Nepaleze patiëntjes hebben onze harten gestolen! De nadruk wordt gelegd op preventie (poets instructies en algemene hygiëne instructies) en er wordt zoveel mogelijk ‘gesaneerd’ (gebitsreiniging, vullingen en/of trekken van kiezen). Welke behandelingen bij welke patiënt zijn uitgevoerd, wordt netjes geregistreerd.  Dit project wordt meerdere jaren voortgezet.  Na een aantal jaar zou je onder andere kunnen onderzoeken wat het eventueel effect is geweest van de mondhygiëne instructies op de mondgezondheid van deze kinderen. Naast de kinderen worden ook mensen in het dorp behandeld, het gaat hierbij met name om pijnklachten.
We leren erg veel van de tandartsen die ons begeleiden. Daarnaast krijgen we de vrijheid om veel behandelingen onder begeleiding uit te voeren. Vandaag weer aan het werk, wij hebben er zin in!

2 opmerkingen:

Unknown zei

Leuk! Blij dat je het naar je zin hebt. Weg vergelijkbaar met die naar Lesotho over de drakensberg?

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.